Ο Βουλευτής Σερρών, αφού παρουσίασε τις 12 προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τον Αγροτικό Τομέα και άσκησε σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση και στον τρόπο που αυτήν αντιλαμβάνεται και αντιμετωπίζει τον Πρωτογενή Τομέα παραγωγής. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «ο αγρότης πλέον θεωρείται επιτηδευματίας. Ο Πρωτογενής τομέας είχε προστατευτεί από το ΠΑΣΟΚ, όχι για μικροκομματικούς λόγους, αλλά γιατί μετά από πολύωρες συζητήσεις που είχαν γίνει τότε και με τους Βουλευτές για την κατανομή των βαρών της κρίσης, είχε κριθεί ότι ο Πρωτογενής τομέας έπρεπε να προστατευτεί γιατί, κάτω από τις παρούσες ασφυκτικές συνθήκες και την ανάγκη γρήγορης παραγωγής πλούτου και προστασίας της λειτουργίας της αγοράς, ήταν αυτός που μπορούσε να παράγει γρήγορα νέο πλούτο, γιατί δίνει δουλεία στους άλλους δύο τομείς της παραγωγής, και γιατί είναι αυτός που διατηρεί την κοινωνική συνοχή στην ελληνική περιφέρεια».
Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε από την ίδρυσή του και διαχρονικά το κόμμα της ελληνικής αγροτιάς, και με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ξαναχτίζουμε αυτούς τους δεσμούς με τον κόσμο της ελληνικής υπαίθρου.
Τον λόγο πήραν όλοι οι παρευρισκόμενοι καθώς η συζήτηση κράτησε περί τις τέσσερις ώρες και αναδείχθηκαν όλα τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο. Στην συζήτηση συμμετείχαν και Γραμματείς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από κάθε Νομό της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Γραμματέας του Ν.Σ. της ΔΗ.ΣΥ. Πιερίας, Χρήστος Τζιουβάρας, διατύπωσε την άποψη ότι «πέρα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πιερίας και τα γενικότερα προβλήματα των αγροτών, οι προκλήσεις της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα παραμένουν ίδιες εδώ και πολλά χρόνια, και είναι: Η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς η Ελλάδα λόγω φύσης δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με όρους μαζικής παραγωγής και χαμηλής τιμής,
Η Ταυτότητα – Branding των προϊόντων, που προσδίδει ανταγωνιστικότητα και υπεραξία, ιδιαίτερα στο ελληνικό περιβάλλον, όπου η ελληνική ύπαιθρος στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί και πολιτιστικό ή ιστορικό τοπίο, και
Η καθετοποίηση της Παραγωγής, από το Χωράφι στο Ράφι, που σε έναν Νομό σαν την Πιερία αποκτά επιπρόσθετη αξία καθώς συνδυάζει τον Πρωτογενή Τομέα με την άμεση κατανάλωση που προσφέρει ο Τουρισμός,
Και όλα αυτά με όρους προστασίας του περιβάλλοντος και αντοχής του (οικο)συστήματος καθώς, προβλήματα όπως η επάρκεια του νερού θεωρούνται πολύ σημαντικά για το μέλλον και απαιτούν ιδιαίτερο σχεδιασμό.
Το ζήτημα, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν είναι τι θέλουμε ή τι πρέπει να κάνουμε, αλλά ότι ως Χώρα – όχι μόνο στον αγροτικό τομέα - πάσχουμε στο να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε μέχρι το τέλος αυτά που έχουμε αποφασίσει ότι πρέπει να γίνουν. Και εκεί είναι που πρέπει να στρέψουμε τις δυνάμεις μας στο επερχόμενο Συνέδριο. Να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οργάνωσης της παραγωγής στην βάση του αξιακού μας πλαισίου».
Παρακάτω παρατίθενται 12 προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τον Αγροτικό Τομέα.
Θέσπιση ισχυρών φορολογικών κινήτρων. Ο φόρος εισοδήματος να μειωθεί προοδευτικά. Μετά τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% των αγροτικών εφοδίων και εισροών, που πρώτοι εμείς ζητήσαμε, πρέπει να γίνει άμεσα έναρξη της επιστροφής 5 μονάδων ΦΠΑ στους οργανωμένους παραγωγούς και να καταργηθεί άμεσα και ο αντιπαραγωγικός ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.
Να αποσυνδεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από το φορολογητέο εισόδημα και για κάθε ζευγάρι νέων αγροτών τα πρώτα 5 χρόνια να πληρώνονται οι εισφορές από έναν.
Να καθιερωθεί η καθολική επέκταση και εφαρμογή του εργόσημου σε όλους τους αγροτοεργάτες.
Τη διατήρηση του αφορολόγητου και ακατάσχετου των ενισχύσεων και την εφαρμογή ακατάσχετου λογαριασμού και για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις.
Την καθιέρωση αγροτικού Πετρελαίου καθώς και την στήριξη επέκτασης των ΑΠΕ στον πρωτογενή τομέα.
Την εφαρμογή ειδικών πολιτικών για την αγροτική γη με διανομή σε νέους αγρότες και επιστήμονες, τη διαχείριση και εξοικονόμηση αρδευτικού νερού, την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας για την στροφή σε ποιοτικά προϊόντα, την παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού, παράλληλα με την ουσιαστική εποπτεία της αγοράς για την προστασία από τις ελληνοποιήσεις γεωργικών προϊόντων.
Την αξιοποίηση κάθε δυνατότητας της ΚΑΠ για την ανάπτυξη της υπαίθρου και της χώρας με την άμεση προκήρυξη του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2015-2020 συνολικού προϋπολογισμού 6 δις ώστε να αξιοποιηθούν τα συνολικά 20 δις € που εξασφάλισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με έμφαση στους νέους αγρότες, τα σχέδια βελτίωσης και μεταποίησης, τα εγγειοβελτιωτικά έργα για το αρδευτικό νερό, τις γεωργικές συμβουλές και τα προγράμματα κάλυψης από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, της ερημοποίησης και των απότομων μεταβολών της αγοράς.
Δημιουργία ταμείου (ΕΤΕΑΝ) χρηματοδότησης των παραγωγικών επενδύσεων στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων.
Αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και του πρωτογενούς τομέα.
Aναδιοργάνωση του παραγωγικού μοντέλου με στόχο τον προσανατολισμό στη αγορά, τα ποιοτικά προϊόντα και ειδικό πρόγραμμα για την κτηνοτροφία για υποκατάσταση των εισαγωγών. Σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη αξιοποίηση της ντόπιας παραγωγής και ενίσχυση των εξαγωγών. Προγράμματα στήριξης των εξαγωγών με ενέργειες προώθησης των αγροτικών προϊόντων αξιοποιώντας τα κοινοτικά προγράμματα.
Άρση του αδιεξόδου στον ΕΛΓΑ για την άμεση εκτίμηση των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων.
Εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης νέων αγροτών και ανέργων σε λειτουργούσες αγροτικές επιχειρήσεις εκμεταλλεύσεις με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για απόκτηση εμπειρίας και στήριξη όλων των κοινωνικών υποδομών υγείας και παιδείας στην ύπαιθρο για την στήριξη της αγροτικής οικογένειας και της ελληνίδας αγρότισσας.
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.