Ειδήσεις από την ΠΙΕΡΙΑ Ελλάδα και τον Κόσμο.




Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Ο Το www.pierikoslogos.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο Κάθε αναγνώστης του pierikoslogos.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Κόστος 27.000 ευρώ το μήνα στην ΚΑΠ για κάθε θέση αγρότη που σώζεται

Τα πολύ µικρά περιθώρια κέρδους και την ένταση των δυνάµεων που ωθούν νοµοτελειακά στην εγκατάλειψη του αγροτικού επαγγέλµατος, έρχεται να τονίσει µελέτη σχετικά µε το κατά πόσο είναι αποδοτική η ΚΑΠ στην επιβίωση των εκµεταλλεύσεων.


Agronews

Συγκεκριµένα, περίπου 181.000 αγρότες εγκαταλείπουν ετησίως το επάγγελµά τους στην Ευρώπη, και αν είναι να σωθεί έστω και ένας από αυτούς, θα κοστίσει στην ΚΑΠ µηνιαίως 27.000 ευρώ. Το ποσό αυτό µοιάζει υπερβολικό, ωστόσο είναι ενδεικτικό των πιέσεων που δέχεται η πρωτογενής παραγωγή, επιβεβαιώνοντας όσους λένε πως σε πολλές περιπτώσεις «η γεωργία είναι ένα ιδανικό επάγγελµα στο να χάσεις λεφτά». Συγκεκριµένα, η έρευνα που προέρχεται από τέσσερα φηµισµένα οικονοµικά ινστιτούτα (LICOS και CEPS του Βελγίου, Πανεπιστήµιο του Μιλάνο και Ανώτατη Οικονοµική Σχολή της Ρωσίας) αναφέρει πως µια αύξηση 10% του ποσοστού των επιδοτήσεων θα «έσωζε» µόλις 16.000 αγροτικές εκµεταλλεύσεις από την εγκατάλειψη. Συγκριτικά, συνολικά 12,1 εκατ. αγροτικές επιχειρήσεις και εκµεταλλεύσεις δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη των 27. Μάλιστα, πολλές από αυτές τις θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τοµέα θα σωζόντουσαν όχι από τις άµεσες ενισχύσεις αλλά από τα διαρθρωτικά προγράµµατα, τονίζει η µελέτη. Καθώς, αν όλη η αύξηση έπεφτε στις άµεσες πληρωµές τότε, οι αγρότες που θα έµεναν τελικά θα µειωνόντουσαν στους 12.950.



Υπερβολικά ποσά: Τα ποσά που θα χρειαζόντουσαν για την παραµονή ορισµένων αγροτών σίγουρα µοιάζουν υπερβολικά, ωστόσο είναι ενδεικτικά των δυσκολιών που βιώνει το αγροτικό επάγγελµα

Ακόµα µικρότερη θα ήταν η παραµονή αν τα χρήµατα αφορούσαν τις συνδεδεµένες ενισχύσεις. Αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι τα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης θα υποστούν µεγάλες µειώσεις στο µπάτζετ της ερχόµενης περιόδου, τότε γίνεται σαφές ότι η τάση εξόδου από το αγροτικό επάγγελµα είναι αδύνατον να αναστραφεί. Ακόµα και αν παραµείνουν σε σχετικά σταθερό επίπεδο οι άµεσες ενισχύσεις.

«Αυτά είναι µεγάλα ποσά σε σύγκριση µε το µέσο εισόδηµα στην ΕΕ, στη γεωργία ή στο εξωτερικό.. Είναι πολύ πιο αποτελεσµατικό να χρησιµοποιούνται άλλα µέσα πολιτικής για τη στήριξη της βιώσιµης απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές», καταλήγουν στη µελέτη τους οι συγγραφείς.
31.5.20
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[blogger]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget