photo: Eurokinissi
Ηλεκτρικό αυτοκίνητο: Αναλυτικά οι ανακοινώσεις για τα κίνητρα μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση και την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη. Τα κίνητρα για την απόκτηση ηλεκτροκίνητων οχημάτων έχουν στόχο το μερίδιό τους να φτάσει το 30% έως το 2030, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που παρουσιάζεται Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος. Μπόνους μέχρι 10.000 ευρώ.
Κίνητρα για την απόκτηση ηλεκτροκίνητων οχημάτων, με στόχο το μερίδιό τους να φτάσει το 30% έως το 2030, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που παρουσιάζεται ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος.
Αναλυτικά τα κίνητρα για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου.
Κίνητρα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Αναλυτικά η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:
Όταν το 1882 ο Τόμας Έντισον έθετε σε λειτουργία τον πρώτο σταθμό παραγωγής ηλεκτρισμού, το ρεύμα κατατρόπωνε το πετρέλαιο, που έως τότε κυριαρχούσε στον φωτισμό.
Και η τιμή της βενζίνης έπεφτε αμέσως στα 2 σεντς το γαλόνι.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, όμως, ο Γερμανός Καρλ Μπεντς κυκλοφορούσε το πρώτο αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης.
Η νέα εφεύρεση διαδίδεται ταχύτατα. Και έτσι το πετρέλαιο ξαναγίνεται κινητήρια δύναμη στην πορεία του κόσμου.
Αλλά η μάχη δεν είχε κριθεί: 130 χρόνια μετά, ο ηλεκτρισμός παίρνει την ρεβάνς.
Από επιλογή και από ανάγκη, ο πλανήτης ξανασυναντά την «καθαρή» ενέργεια. Και η ηλεκτροκίνηση απλώνεται και πάλι. Με δυναμισμό και παντού.
Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει μία εμβληματική πρωτοβουλία από το μέλλον. Και μια πολιτική που απαντά στη μιζέρια του χθες και στην ανησυχία του σήμερα.
Το Εθνικό Σχέδιο Μετάβασης στην Ηλεκτροκίνηση αποτελεί κεντρικό βραχίονα της περιβαλλοντικής μας αντίληψης για την εγκατάλειψη των ρυπογόνων καυσίμων.
Ταυτόχρονα, όμως, είναι και ολιστικό: Αφορά το Κράτος, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Αγορά σε όλες της τις εκφάνσεις και την Κοινωνία των Πολιτών.
Γι’ αυτό και συνοδεύεται από την «Πράσινη Συμφωνία» που σε λίγο θα υπογράψουν 19 φορείς και δύο υπουργεία.
Αγαπητοί φίλοι,
Οι μεταφορές είναι, σήμερα, η κύρια πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης και συνεισφέρουν σημαντικά στις παγκόσμιες εκπομπές CO2.
Για το λόγο αυτό, και πολλές χώρες υλοποιούν δραστικές πολιτικές που μειώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
Στη Νορβηγία, ήδη, τα μισά από τα νέα αυτοκίνητα στους δρόμους της κινούνται με ρεύμα. Στην Ολλανδία ένα στα δέκα οχήματα είναι ηλεκτρικά.
Ενώ από το 2035, στην Αγγλία δεν θα πωλούνται, πλέον, οχήματα παλαιάς τεχνολογίας.
Η Ελλάδα στην πρίζα του μέλλοντος
Στη χώρα μας το ποσοστό αυτό είναι μόλις 0,33%. Ένας τόπος με τόσο μεγάλες δυνατότητες για πράσινη ενέργεια έχει τόσο μικρή διείσδυση στην ηλεκτροκίνηση.
Η Ελλάδα, λοιπόν, πρέπει επιτέλους να μπει και αυτή …στην πρίζα του μέλλοντος!
Τις προτάσεις μας για την Ηλεκτροκίνηση τις έχουμε επεξεργαστεί από καιρό και, μάλιστα, πρωτοπαρουσιάστηκαν τον Νοέμβριο του 2018.
Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είχα επίσης δεσμευτεί πως το Εθνικό Σχέδιο θα ερχόταν μέσα στο 2020.
Και, πράγματι, παρά την πανδημία, δεν καθυστερήσαμε.
Σήμερα ανακοινώνουμε επίσημα τα μέτρα για τη διάδοση των οχημάτων χαμηλών και μηδενικών ρύπων. Για τη ρύθμιση της αγοράς ηλεκτροκίνησης και τη χωροθέτηση των αναγκαίων σημείων φόρτισης.
Και θέτουμε τον δικό μας εθνικό στόχο: Έως το 2030, ένα στα τρία νέα οχήματα στην Ελλάδα να είναι ηλεκτρικό.
Τα κίνητρα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Το πρώτο σκέλος του σχεδίου μας περιλαμβάνει τα κίνητρα για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. Εξηγούμαι:
Επιδοτούμε με 100.000.000 ευρώ και για 18 μήνες την αγορά αυτοκινήτων νέου τύπου. Υπολογίζεται ότι έτσι θα καλυφθεί το 25% του κόστους για περίπου 14.000 ηλεκτρικά οχήματα.
Γιατί το όφελος ανά μονάδα, αν συνδυαστεί με το bonus και τις σχετικές φοροαπαλλαγές, θα προσεγγίζει τις 10.000 ευρώ. Κάτι που θα κάνει την ηλεκτροκίνηση προσιτή στο μέσο εισόδημα.
Αλλά και συμφέρουσα. Γιατί θυμίζω ότι ο χρήστης ενός νέου τύπου αυτοκινήτου θα εξοικονομεί ετησίως κατά μέσο όρο 1.930 ευρώ από ανεφοδιασμό και συντήρηση.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» θα επιδοτεί κατά 15% την αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών.
Και με 25% την αγορά ηλεκτρικού ταξί! Αυτά τα οχήματα θα κυκλοφορούν ελεύθερα παντού. Και για δύο χρόνια θα απαλλάσσονται από τέλη στάθμευσης.
Θα εξαιρούνται, επίσης, από το φορολογητέο εισόδημα οι δαπάνες για τη φόρτιση ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
Και από τα εταιρικά έσοδα θα εκπίπτει το 50%, και το 70% στα νησιά, του κόστους αγοράς ή μίσθωσης ενός τέτοιου αυτοκινήτου.
Οι ίδιες απαλλαγές θα ισχύσουν και για τα έξοδα εγκατάστασης των εταιρικών σημείων φόρτισης.
Ενώ αυξάνονται και οι συντελεστές απόσβεσης παγίων σε όποιες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ηλεκτρικά ή επαναφορτιζόμενα υβριδικά οχήματα.
Η δεύτερη κατεύθυνση του Εθνικού Σχεδίου ρυθμίζει την αγορά των υπηρεσιών φόρτισης. Και οργανώνει τις υποδομές υποστήριξης των νέων οχημάτων.
Το ρεύμα κίνησης θα παρέχουν οι Φορείς Εκμετάλλευσης Υποδομών Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων.
Αυτοί θα αναπτύσσουν τα δίκτυα με τα σημεία φόρτισης σε όλη την Ελλάδα. Θα είναι, δηλαδή, οι διάδοχοι των σημερινών «βενζινάδικων».
Οι Πάροχοι Υπηρεσιών Ηλεκτροκίνησης θα συνεργάζονται με τη σειρά τους, με τους Φορείς Εκμετάλλευσης.
Το συντονιστικό Ψηφιακό Κέντρο Διαχείρισης θα έχει την ευθύνη για την διαλειτουργικότητα των υποδομών. Ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πιστοποιούνται στο ενιαίο Μητρώο Ηλεκτροκίνησης.
Η τρίτη πτυχή του Εθνικού Σχεδίου περιλαμβάνει τα κίνητρα για την εγκατάσταση καινούργιων παραγωγικών μονάδων στις περιοχές απολιγνιτοποίησης.
Πίσω μου έχω το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε το 1973, στη Σύρο: το Εnfield 8000, που θα μπορούσε να έχει αλλάξει τον ρου της μηχανοκίνησης στην Ελλάδα.
Και απέναντί μου βλέπω φορτιστές οι οποίοι κατασκευάζονται εδώ, από ελληνικές εταιρίες. Που τολμούν, καινοτομούν και προοδεύουν.
Ε, λοιπόν, αυτό το χαμένο έδαφος καλύπτουμε, σήμερα, με ένα άλμα ανάπτυξης:
Προσελκύουμε επενδύσεις στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης θεσπίζοντας κίνητρα για την εγκατάσταση παραγωγικών μονάδων στους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας, όπου θα εξελίσσεται σταδιακά η απολιγνιτοποίηση.
Ποια είναι αυτά;
H μείωση των φόρων και των άλλων βαρών: Οι μονάδες που θα εγκαθίστανται εκεί, θα έχουν μικρότερο φορολογικό συντελεστή κατά 5% και για 5 κερδοφόρες χρήσεις.
Και θα έχουν μειωμένες εργοδοτικές εισφορές για κάθε νέα θέση εργασίας που θα ιδρύουν.
Επίσης, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα έχουν αυξημένους συντελεστές απόσβεσης παγίων. Και οι δαπάνες γι΄ αυτά θα αφαιρούνται από τα ακαθάριστα έσοδά τους, προσαυξημένες μάλιστα κατά 15%.
Η νέα εποχή σημαίνει συνολικότερη «πράσινη στροφή». Γι’ αυτό και προβλέπονται ρυθμίσεις σε πολλά επίπεδα.
Για παράδειγμα, κάθε νέα οικοδομή θα πρέπει να έχει ηλεκτρολογική υποδομή για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων.
Και ανάλογες πύλες θα προστεθούν και στα υφιστάμενα κτίρια.
Ενώ οι πόλεις μας θα έχουν, πλέον, και ηλεκτρικά δίκυκλα: η αγορά κάθε επαναφορτιζόμενης μοτοσυκλέτας θα επιδοτείται κατά 20%. Και κάθε ηλεκτρικού ποδηλάτου κατά 40%.
Ταυτόχρονα, σημεία στάθμευσης και επαναφόρτισης θα χωροθετούν και οι δήμοι.
Ενώ τον τόνο θα δώσει πρώτο το Δημόσιο: Από τον Αύγουστο του 2021 θα υπάρχει ποσόστωση 25% ηλεκτρικών σε όλες τις προμήθειες οχημάτων. Με πρώτους, τους στόλους των λεωφορείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Θα υπάρξουν, τέλος, και ειδικότερες μεταβατικές πρόνοιες. Όπως για την κατάρτιση στην ηλεκτροκίνηση του προσωπικού των συνεργείων μας. Αλλά και για την ασφαλή ανακύκλωση των παλαιών μπαταριών.
Κυρίες και κύριοι,
Το πέρασμα από την βενζίνη και το πετρέλαιο στο ρεύμα θα πάρει, ίσως, κάποιον χρόνο. Και θα διασαλεύσει, πιθανώς, παλαιές συνήθειες και ευκολίες.
Επιφυλάσσει, όμως, προφανή οφέλη: Λιγότερα έξοδα για πολίτες, επιχειρήσεις και κράτος. Μηδέν ρύπους και θορύβους. Και καλύτερη υγεία, σε μία καθαρή ατμόσφαιρα στις πόλεις.
Η ηλεκτροκίνηση, ωστόσο, είναι μόνο μία ψηφίδα του ευρύτερου σχεδίου για την απεξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα.
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Γιατί η κατανάλωση «καθαρού» ρεύματος προϋποθέτει και «καθαρή» παραγωγή του από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Το «master plan» για την απόσυρση των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων θα είναι σύντομα έτοιμο. Κινητοποιώντας επενδύσεις άνω των 5 δισεκατομμυρίων για την απασχόληση και την αναμόρφωση της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.
Η χώρα μας διεκδικεί αυξημένο μερίδιο χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Μετάβασης, ώστε να κλείσουν όλες οι μονάδες λιγνίτη έως το 2028.
Και δύο χρόνια μετά, οι Ανανεώσιμες Πηγές να φτάσουν το 60% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής.
Να μετατραπεί, δηλαδή, η Ελλάδα -με τον ήλιο, τον άνεμο και τις θάλασσές της- σε «μπαταρία» της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το σύνολο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, άλλωστε, κατατείνει στην ενεργειακή μετάβαση: Η αδειοδότηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ είναι, πλέον, πολύ πιο σύντομη.
Και προχωρούν οι διασυνδέσεις με την Κρήτη και τα νησιά, που θα φέρουν μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, αποσύροντας τους σταθμούς παραγωγής από πετρέλαιο.
Άμεσα, μάλιστα, θα μπορούμε να ανακοινώσουμε και το μοντέλο ενός νησιού στο οποίο όλα τα οχήματα θα κινούνται αποκλειστικά με ηλεκτρισμό.
Πρότυπο που θα λειτουργήσει και ως πρόσθετο συγκριτικό πλεονέκτημα για τον Τουρισμό μας.
Κλείνω με μία ισχυρή διαπίστωση και μία δυναμική προτροπή: Η πράσινη στροφή είναι επιλογή πρώτα απ’ όλα πολιτική.
Αφορά την υγεία των κατοίκων και το μέλλον ενός τόπου. Την εθνική οικονομία, αλλά και το πορτοφόλι κάθε νοικοκυριού.
Είναι, όμως, και ένας νέος τρόπος ζωής. Ένα άλλο υπόδειγμα κοινωνικότητας και πολιτισμού της καθημερινότητας. Που προδιαγράφει την ατμόσφαιρα στην Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών.
Μαζί με την ανακοίνωση του Εθνικού Σχεδίου, λοιπόν, σας ζητώ να βηματίσουμε στην «κουλτούρα της ηλεκτροκίνησης».
Το αθόρυβο και ευέλικτο ηλεκτρικό όχημα να διαδεχθεί το βαρύγδουπο μοντέλο του φανταχτερού τζιπ.
Και το παλιομοδίτικο Ι.Χ της «φιγούρας» να αντικατασταθεί απ’ τον έξυπνο τρόπο της σύγχρονης κίνησης, φιλικής προς το περιβάλλον.
Έτσι, το πράσινο αύριο της υγείας και της προόδου να γίνει κυρίαρχο ρεύμα στην Ελλάδα.
Ρεύμα ηλεκτρικό. Και ρεύμα «καθαρό». Από τις αστείρευτες ανανεώσιμες πηγές, που διαθέτει η χώρα μας!
Δείτε την παρουσίαση για τη μετάβαση της χώρας στην ηλεκτροκίνηση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.