Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αναπνεύσουν. Τουλάχιστον έξι νεκροί από τα επεισόδια από άκρη σ’ άκρη της χώρας. Απαγόρευση κυκλοφορίας παντού και η βία γιγαντώνεται.
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ από τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει από άκρη σ’ άκρη μετά την δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στην Μινεάπολη! Σύμφωνα με το CNN το τελευταίο αιματηρό περιστατικό έγινε στην Αϊόβα και συγκεκριμένα στο Ντάβενπορτ.
Σύμφωνα με την αστυνομία, κατά την διάρκεια περιπολίας οι αστυνομικοί έπεσαν σε ενέδρα από διαδηλωτές.
Ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντάβενπορτ, Paul Sikorski ανέφερε ότι τρεις αστυνομικοί έκαναν περιπολία στην πόλη όταν τους περικύκλωσαν διαδηλωτές και άρχισαν να τους πυροβολούν.
Ο Sikorski είπε ότι διαδηλωτές έσπασαν τα οχήματα της αστυνομίας και ένας αστυνομικός τραυματίσθηκε.
Συνολικά σε διάφορα περιστατικά σε όλη την πόλη έγιναν αιματηρές συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών και συνολικά 4 πολίτες πυροβολήθηκαν και δυο από αυτούς πέθαναν.
Ο δήμαρχος του Ντάβενπορτ Mike Mateson είπε ότι τίθεται σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη και ζήτησε από τον κυβερνήτη να ενεργοποιηθεί η Εθνική Φρουρά.
Μέχρι σήμερα έξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, πάνω από 4.000 έχουν συλληφθεί, εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί, κάποιοι από πλαστικές σφαίρες με τις οποίες πυροβολούν οι αστυνομικοί.
Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πάρουν ανάσα. Όπως δεν μπορούσε και ο άτυχος Τζορτζ Φλόιντ όταν ο αστυνομικός Ντέρεκ Τσοβίν είχε το γόνατό του στο λαιμό του και δεν το έπαιρνε όσο κι αν τον εκλιπαρούσε το θύμα, όσο κι αν του φώναζαν όσοι έβλεπαν μπροστά τους να εκτυλίσσεται ακόμη ένα περιστατικό αστυνομικής βίας.
Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής που (σιγό)βράζει εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ. Δεν είναι έργο μόνο του Τραμπ όλο αυτό που γίνεται στη χώρα τις τελευταίες έξι μέρες. Είναι και των προκατόχων του… Η δολοφονία Φλόιντ προκάλεσε την οργή σε μια πολιτικά και φυλετικά διχασμένη χώρα εν μέσω της περιόδου της πολωτικής προεδρικής εκστρατείας. Δεν όμως μόνο αυτό αλλά και το ότι η κοινωνία στις ΗΠΑ βγαίνει από την αυστηρή καραντίνα λόγω κορονοϊού και εκατομμύρια πολίτες έχουν μείνει άνεργοι λόγω της πανδημίας. Οι μειονοτικές κοινότητες, μάλιστα, έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία.
Σχεδόν 40 πόλεις έχουν κηρύξει απαγόρευση της κυκλοφορίας. Σε πολλές, οι πολίτες τις αψήφησαν και βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσεων. Κάποιοι το πλήρωσαν γινόμενοι κι αυτοί θύματα ακραίας αστυνομικής βίας.
Είναι η πρώτη φορά επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας σε τόσες πολλές πόλεις από το 1968 στον απόηχο της δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ! Και τότε, οι διαδηλώσεις (και κατά του πολέμου) είχαν συμπέσει με προεκλογική προεδρική εκστρατεία.
Νύχτα φωτιά
Η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο, στη Φιλαδέλφεια και στο Λος Άντζελες και έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να διαλύσει τα πλήθη. Σε 15 πολιτείες και στην πόλη της Ουάσινγκτον αναπτύχθηκαν μονάδες της Εθνοφρουράς.
Στην αμερικανική μάλιστα πρωτεύουσα οι διαδηλωτές άναψαν φωτιές κοντά στον Λευκό Οίκο και η αστυνομία τους “έπνιξε” στα δακρυγόνα.
Στη Σάντα Μόνικα, στο Λος Άντζελες, λεηλατήθηκαν ακριβά καταστήματα στον δημοφιλή δρόμο της Third Street Promenade, πριν η αστυνομία προχωρήσει σε συλλήψεις. Οι βανδαλι
σμοί ακολούθησαν μια ογκώδη ειρηνική διαδήλωση που είχε γίνει νωρίτερα στην πόλη.
Πιο νότια, στο προάστιο Λονγκ Μπιτς του Λος Άντζελες, μια ομάδα νεαρών ανδρών και γυναικών έσπασαν τα παράθυρα ενός εμπορικού κέντρου και λεηλάτησαν καταστήματα προτού διαλυθούν λίγο πριν από την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 6 μμ.
Σποραδικά επεισόδια βίας ξέσπασαν και στη Βοστώνη έπειτα από ειρηνικές διαδηλώσεις καθώς ακτιβιστές πέταξαν μπουκάλια σε αστυνομικούς και πυρπόλησαν ένα αστυνομικό όχημα.
Οι αρχές της Φιλαδέλφεια ανακοίνωσαν την απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 6πμ ως τις 6μμ, έπειτα από μια ημέρα διαδηλώσεων και λεηλασιών.
Διαδηλώσεις έγιναν σε όλον τον κόσμο: από το Λονδίνο και το Βερολίνο (χθες) ως την Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ολλανδία (σήμερα)
Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Μαϊάμι φωνάζοντας: “Καμία δικαιοσύνη, καμία ειρήνη” περνώντας μπροστά από ένα κέντρο κράτησης όπου οι κρατούμενοι φαίνονταν στα παράθυρα να κουνάνε μπλούζες.
Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν, όχι μόνο Αφροαμερικανοί, αλλά και λευκοί. “Σημαίνει πολλά να βλέπεις ανθρώπους που δεν είναι Αφροαμερικανοί να συμμετέχουν στη διαδήλωση”, λέει η Κάντας Κόλινς, μια Αφροαμερικανίδα που συμμετείχε χθες στη διαδήλωση στο Κάλβερ Σίτυ της Καλιφόρνια.
Στην πόλη της Νέας Υόρκης η αστυνομία συνέλαβε περίπου 350 ανθρώπους και 30 αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά στη διάρκεια συγκρούσεων.
Ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε ότι ερευνάται η συμπεριφορά των αστυνομικών και όπως είπε ο ίδιος είδε ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ένας αστυνομικός να τραβάει την μάσκα από το πρόσωπο ενός Αφροαμερικανού διαδηλωτή και να ψεκάζει κάτι στο πρόσωπό του.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες για παράνομη συνάθροιση, τη νύχτα του Σαββάτου, είναι και η 25χρονη κόρη του ντι Μπλάζιο, Κιάρα, σύμφωνα με μια πηγή του αστυνομικού τμήματος της Νέας Υόρκης. Η νεαρή αφέθηκε ελεύθερη.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Σικάγο, το Σιάτλ, το Σολτ Λέικ Σίτι, το Κλίβελαντ και το Ντάλας, την Ατλάντα, την Βοστώνη, το Μαϊάμι, την Οκλαχόμα.
Στην Ατλάντα της Τζόρτζια δύο αστυνομικοί αποπέμφθηκαν για χρήση υπερβολικής βίας εναντίον δύο νεαρών φοιτητών, τους οποίους χτύπησαν με teaser και τους έσπασαν τα παράθυρα του αυτοκινήτου γιατί κυκλοφορούσαν μετά την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας!
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει χαρακτηρίσει “αλήτες” τους διαδηλωτές και όπως είπε χθες ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν δεν πρόκειται για την ώρα να καλέσει μονάδες της Εθνοφρουράς. Ωστόσο, άνδρες της Εθνοφρουράς αναπτύχθηκαν χθες στην Ατλάντα, την Μινεάπολις, το Λος Αντζελες και την Σάντα Μόνικα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και CNN
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.