Μαρία-Νίκη Γεωργαντά
Κορωνοϊός: Στην πιο κρίσιμη φάση βρίσκεται η πανδημία στη χώρα μας, με την Θεσσαλονίκη στο επίκεντρό της όπου το “αποτύπωμα” του κορωνοϊού είναι βαρύ.
Πριν από μερικές ημέρες, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, είχε αναφέρει σε μία εκ των τακτικών ενημερώσεων στο υπουργείο Υγείας ότι η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ καλή, αλλά εάν απαιτηθεί υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών.
Αυτή η ώρα έφτασε για τη Θεσσαλονίκη, όπου η “ασφυξία” τα δημόσια νοσοκομεία έχει οδηγήσει σε αναζήτηση δραστικών λύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών.
“Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες Covid-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων. Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης”, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
Η μία κλινική είναι η Euromedica και η δεύτερη η Γενική Κλινική Λυσίμαχος του Γρηγόρη Σαραφιανού, προέδρου της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών. Η τελευταία διαθέτει 100 κλίνες, ενώ η Euromedica 200, δηλαδή σύνολο επιτάχθηκαν 300 κλίνες για να τις διαχειριστεί το δημόσιο όπως νομίζει ώστε να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες νοσηλείας περιστατικών κορωνοϊού. Οι ιδιοκτήτες των κλινικών βρίσκονται εν αναμονή εφαρμογής της απόφασης του υπουργείου Υγείας. Οπως προκύπτει από πληροφορίες, για να μην υπάρχουν σε ίδιους χώρους ασθενείς με κορωνοϊό καθώς και non Covid ασθενείς, όσοι νοσηλεύονται ήδη στις δύο κλινικές, αναμένεται να μεταφερθούν σε άλλα ιδιωτικά νοσοκομεία.
Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και έχει ισχύ 15 ημερών, από τις δύο κλινικές δεσμεύονται όλοι οι χώροι καθώς και το προσωπικό, το οποίο υποχρεούται στην παροχή κάθε αναγκαίας σύμπραξης για την υλοποίηση των σκοπών της αναγκαστικής δέσμευσης (αναγκαία συνδρομή στην εισαγωγή ασθενών από άλλα δημόσια νοσοκομεία ή δομές υγείας, στη μετακίνηση νοσηλευόμενων ασθενών).
Δυστυχώς, στη βόρεια Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ασύμμετρος πόλεμος, με πολύ σκληρό αντίπαλο, τον ιό. Οι διασωληνωμένοι σε όλη την Ελλάδα αυξάνονται καθημερινά με αμείωτο ρυθμό. Χθες, μέχρι το μεσημέρι, όταν και συλλέγονται τα στοιχεία για τη σύνταξη της επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ οι διασωληνωμένοι βρίσκονταν μία ανάσα πριν τους 500 και συγκεκριμένα 499. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 500 χωρίς να προβλέπεται τάση αποσυμφόρησης σύντομα. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η βελτίωση στους δείκτες των νοσοκομείων θα έρθουν μετά την έναρξη μείωσης των κρουσμάτων.
Μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες, 99 ασθενείς χρειάστηκαν διασωλήνωση. Την περασμένη Δευτέρα ο συνολικός αριθμός των ασθενών με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους ανερχόταν σε 400, ενώ τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 239. Σε διάστημα, δηλαδή, περίπου 1,5 εβδομάδας ο αριθμός τους υπερδιπλασιάστηκε! Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μισοί διασωληνωμένοι ασθενείς όλης της χώρας νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας.
Μετά από δύο ημέρες που οι νέες εισαγωγές νοσούντων με κορωνοϊό διατηρούνταν σε υψηλά μεν σταθερά όμως επίπεδα, δηλαδή δεν καταγραφόταν αυξητική τάση, χθες παρατηρήθηκε αύξηση των νέων εισαγωγών και ξεπέρασαν τις 500, κατά πληροφορίες.
Παρόλο που η μεγάλη πλειοψηφία όσων νοσούν βαριά είναι ηλικιωμένοι ή έχουν υποκείμενα νοσήματα, γίνονται γνωστά ολοένα και περισσότερα περιστατικά νέων ασθενών που χρειάζονται Εντατική, και μάλιστα χωρίς να υποφέρουν από υποκείμενα νοσήματα.Ένας 27χρονος που προσεβλήθη από κορωνοϊό νοσηλεύεται στην εντατική του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, διασωληνωμένος, δεν αντιμετωπίζει άλλο πρόβλημα με την υγεία του. Ενα ακόμη 27χρονος, αλλοδαπός, που ζει στη Μανωλάδα Ηλείας, διακομίσθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος.
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.