Τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με την ΠτΔ. copyright: Eurokinissi
Μητσοτάκης: Δεν θα κάνουμε Χριστούγεννα σε πλαίσιο καθολικής απαγόρευσης
Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τηλεδιάσκεψη, που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκφράζοντας την ελπίδα η επόμενη προγραμματισμένη επικοινωνία τους, τον Δεκέμβριο, να γίνει διά ζώσης.
«Η πρώτη, προφανώς, είναι η υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας. Και θέλω να σας πω ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς μόνο όταν θα είμαστε απολύτως σίγουροι ότι έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα την επόμενη εβδομάδα και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, πάντα με βάση τις υποδείξεις των ειδικών» τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναγνώρισε την κόπωση των Ελλήνων πολιτών σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα. Ο κ. Μητσότακης προσέθεσε:
«Έχω πει πολλές φορές ότι το να κάνουμε Χριστούγεννα με τους δικούς μας -σε ένα πλαίσιο το οποίο σίγουρα θα είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα Χριστούγεννα- αλλά δεν θα είναι και ένα πλαίσιο καθολικής απαγόρευσης, εξαρτάται πρώτα απ' όλα από εμάς τους ίδιους. Εφόσον εμείς τηρούμε και εξακολουθούμε να τηρούμε τα βασικά μέτρα προστασίας είναι απολύτως βέβαιο ότι και τα κρούσματα θα μειωθούν και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα είναι τέτοια που να μας αναγκάζει να λειτουργούμε μονίμως "στο κόκκινο", όπως ουσιαστικά συμβαίνει τώρα».
Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη πίεση, που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδίως στην Βόρεια Ελλάδα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις θερμές του, όπως είπε, ευχαριστίες σε όλους τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, στα νοσοκομεία μας, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στους θαλάμους COVID-19, συνολικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό. «Νομίζω ότι όλοι αναγνωρίζουμε ότι έχουν καταβάλει μία τεράστια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν μια πανδημία, η οποία μας χτυπάει -όχι μόνο εμάς στην Ελλάδα- αλλά όλο τον κόσμο, με μία πρωτοφανή ένταση».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεύτερη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να σταθεί κοντά στους πιο αδύναμους, κάνοντας πράξη την κοινωνική αλληλεγγύη τη στιγμή της κρίσης. «Αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε. Θα στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, την οικονομία, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις για όσο καιρό διαρκεί αυτή η κρίση μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε ένα μαζικό εμβολιασμό που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας αυτή τη μεγάλη περιπέτεια» σημείωσε ο πρωθυπουργός, που επικαλέστηκε τις πρωινές ανακοινώσεις των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.
Επισήμανε πως το πλέον αισιόδοξο μήνυμα είναι τα ενθαρρυντικά νέα που έρχονται από το μέτωπο του εμβολίου, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα μας έχει ήδη εξασφαλίσει, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις ποσότητες που της αναλογούν και πως ο υπουργός Υγείας παρουσίασε, ως όφειλε, τον προγραμματισμό της ελληνικής Πολιτείας για τον μαζικό εμβολιασμό του ελληνικού πληθυσμού που «εκτιμώ ότι θα μπορεί να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο».
Τόνισε, επίσης, πως είναι πολύ σημαντικό και για λόγους σημειολογίας η πολιτική και η πολιτειακή ηγεσία «να είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι θα σπεύσουμε να εμβολιαστούμε, εμείς, οι οικογένειές μας, δημόσια, για να καταδείξουμε και στην ελληνική κοινωνία το προφανές: ότι το εμβόλιο είναι εδώ για να μας προστατεύσει από το να αρρωστήσουμε, είναι εδώ για να προστατεύσει τους αγαπημένους μας από το να αρρωστήσουν και είναι το μόνο εργαλείο το οποίο αποδεδειγμένα πια μπορεί να μας επιτρέψει να ξαναγυρίσουμε σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Άρα, οφείλουμε όλοι μας να χτίσουμε ένα τείχος λογικής και αλληλεγγύης απέναντι στους λίγους, γιατί δεν είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι εξακολουθούν να αρνούνται τα επιστημονικά δεδομένα και ενδεχομένως να δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη με θεωρίες συνωμοσίας που δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση σε αυτά τα οποία μας υποδεικνύει η επιστήμη». Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι στο χέρι μας να φτάσουμε μέχρι την "κορυφή του βουνού" με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, ανθρώπινες απώλειες, αλλά και οικονομικές απώλειες.
ΕΘΝΟΣ
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.